Recykling oleju – czyli jak można zadbać o środowisko naturalne

0
425
recykling oleju

Z pewnością nikt z nas nie wyobraża sobie przyrządzania posiłków bez wykorzystania tak ważnego surowca jakim jest olej. To właśnie dzięki niemu możliwa jest obróbka termiczna mięs czy nawet i warzyw. Olej jest również głównym składnikiem wielu sosów i zup, więc nie trzeba tłumaczyć, jak jest on ważny. Co więcej, w przypadku lokali gastronomicznych, niezbędne są jego ogromne ilości, do przygotowywania dań serwowanych klientom. Pojawia się więc pytanie, co zrobić z olejem, który zużywany jest w naszych gospodarstwach domowych oraz w placówkach gastronomicznych. Wiadomo, że jego ponowne użycie nie jest najlepszym pomyłem. Wówczas z pomocą przychodzi recykling oleju, który jednocześnie pomoże nam zadbać o środowisko naturalne.

Recykling oleju spożywczego- dlaczego jest on tak ważny?

Olej spożywczy znajduje zastosowanie przede wszystkim w procesie smażenia potraw. Jest więc to surowiec, który umożliwia obróbkę dań i nadanie im pożądanej konsystencji. Niemniej jednak mało kto z nas zdaje sobie sprawę, że w procesie smażenia do oleju dostają się również ogromne ilości toksycznych substancji, z tego też powodu, nie można wykorzystywać go po raz kolejny. Niemniej jednak da się zauważyć, że zarówno my we własnych domach jak i sami właściciele placówek gastronomicznych, nie do końca wiedzą w jaki sposób można bezpiecznie pozbyć się zużytego oleju spożywczego. Najczęściej bowiem we własnym zakresie zlewamy go do domowej kanalizacji lub do kanalizacji ściekowej. Co więcej, niektóre lokale gastronomiczne, które znajdują się w pobliżu lasów lub terenów zielonych, decydują się na wylewanie ogromnych ilości oleju wprost do gleby. Trzeba jednak wiedzieć, że w ten sposób nie tylko niszczy się środowisko naturalne, które jest domem dla wielu, żywych organizmów, ale również można narazić się na to, że olej po zastygnięciu, kiedy zmieni swoją konsystencję zapcha rury, a tym samym konieczna będzie kosztowna interwencja hydraulika. Wobec tego recykling oleju staje się niezwykle ważną kwestią, dzięki której możemy skutecznie zapobiec dalszej dewastacji środowiska.

Recykling oleju w przypadku lokali gastronomicznych

Recykling oleju w przypadku lokali gastronomicznych jest najwyższą koniecznością. Wobec tego ich właściciele powinni zadbać o to, by zużyty olej spożywczy został odebrany przez odpowiednią firmę, która zajmie się jego oczyszczeniem. Jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów na pozbycie się zużytego surowca zgodnie z zasadami ekologii. W tym celu wystarczy nawiązać współpracę z firmą recyklingową, która dostarczy do placówki gastronomicznej odpowiednie pojemniki. Po zakończonej pracy olej spożywczy może być w nie bezpiecznie zlewany, a umówioną ilość razy w miesiącu firma recyklingowa będzie przyjeżdżać po ich odbiór, a następnie zastąpi je nowymi pojemnikami na olej. W momencie odebrania pojemników ze zużytym surowcem, właściciel nie musi się już dłużej o niego martwić, gdyż stał się on odpowiedzialnością danej firmy. Recykling oleju polega w dużej mierze na jego oczyszczeniu, a następnie ponownym wykorzystaniu np. przy produkcji biopaliw. Więcej informacji o recyklingu olejów gastronomicznych znajdziesz tu https://trafinoil.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here